0 likes

full view(night time)
full view(day time)
haircutting area(day time):a gentle flow and a high ceiling
haircutting area(night time):a gentle flow and a high ceiling
center aisle area: a stiff current and changes in height difference
full view(night time)
view shampoo room from haircutting area
shampoo room
detail of aluminum ceiling
detail of aluminum ceiling

?description
We designed a beauty salon named ARKHE (refers to the ancient belief that water is the source of all creation) around the theme of water.

This is a space made up by the charm of its raw materials, thus, by using aluminum and bringing out the beauty of the material ,we bring into existence a space filled with transient and ever-changing light, like the reflection of light on the surface of water.
”Recyclable aluminum” sheet was used to express the flow of water and hair, reflecting the airily soft light, like sparkling light on water’s surface, and filling the space with elegant and sensual curves.
The walls are painted in a silver shade that mimics the glimmering reflection of light on the surface of water.

The aluminum’s flow changes freely while providing a function and atmosphere suited to each area:
a space with a gentle flow and a high ceiling for the haircutting area;
a space with a stiff current and changes in height difference for the center aisle area and a space with a low ceiling for the waiting area.

This allows to minutely perceive the changes in light throughout the day(from bright white during the day to more emotional blue and purple hues by night),according to the viewer’s location and the passage of time, as well as to experience a space with transient and diverse atmospheres.

Water is the source of all life, and this space projects an image of clarity as a beauty salon in pursuit of the origin of beauty.

– Sustainable Aspects –
Moreover, since they give the space its singularity, we adapted the assembly method of the aluminum ceiling parts so as to be able to disassemble and reinstall them when moving the business to a different location. In doing so, we devised a way to effectively reduce the costs of moving

Project Name: ARKHE beauty salon
Design Firm: MORIYUKI OCHIAI ARCHITECTS / TWOPLUS-A
Designer: Moriyuki Ochiai
Location: Chiba, Japan
Use: beauty salon
Area : 120sqm

photo: Atsushi Ishida ( Nacasa & Partners Inc.)