0 likes

01_EXTERIOR_DAY_LOW
02_EXTERIOR_NIGHT_LOW
03_CHAPEL_INTERIOR_LOW
04_CENTER_INTERIOR_LOW
05_DIAGRAM_001_LOW
06_DIAGRAM_002_LOW
07_DIAGRAM_003_LOW
08_DIAGRAM_004_LOW
09_DIAGRAM_005_LOW
10_DIAGRAM_006_LOW

“If I can’t be beautiful, I want to be invisible.” Chuck Palahniuk

The idea behind any kind of religious facility must always be supported with equal amounts of harmony, spirituality and integrity. Our proposal represents those core concepts in their full strength, in a turmoil of emotions which will deeply affect any person.
When analyzing the site, the first and most important feeling we capture is the manifest hard relationship with the neighbor buildings, mainly because of their high volume and heavy character. Somehow, we realize that any building attached to our small site would collapse for lack of space to breathe.
Naturally, our intent was to create a very unique object, with a strong identity, but also a kind of non building, immaterial, lightweight and transcendent. One that takes into account the functional requirements of a chapel and the necessary spatial integration with the existing buildings, respecting their importance in the institution’s daily life. The design of the interior of the chapel is harmonious and spiritually strong, due to its materials but especially due to the quality of the interior illumination.
Having to extend / renovate the adjacent building raised several questions. But we believe the existent footprint, from the existing center, is solid enough to assure that the new Center could stand in it. The main arguments are the reduced soil occupation and, by using the existing infrastructures, the lighter costs. Simultaneously, we recognize the importance of maintaining the natural character of the garden within the “addition site” and its vital role in the relation between the existing buildings and the new ones.
We believe the two realities will live in harmony with each other, one more immaterial and simultaneously dynamic and the other more static and transparent.