0 likes

The corporate office of Clariant chemicals in India was a challenging project requiring resolution of complex interrelation between business verticals spread over multiple floors that did not share a single core.

An elongated reception area on the 9th floor straddled two cores and ensured that once inside the visitor didn’t have to leave company secure area to access different parts of office. It is an architectural expression of the bold statement of purpose by the company to be recognised as a leading player in the industry. Precious real estate doubles us as an experience space for the brand… With backlit stretched PVC ceiling, a dramatic curving wall leading inside, a sculpted reception table as a striking focal point in the space, fire engine red back painted glass meeting rooms and outsized screen displaying company information.

An eight feet wide central passage with clear sight lines ensures that the office retains the sense of being as one integrated space while allowing for cluster grouping of functions. A faceted partition crafted out of wood, turning and twisting to form alcoves and spaces for casual interaction. It’s a visual device that links together separate businesses and provides a counterpoint to the structured rigidity of an orthogonal workstation layout. Space planning has been done in a manner which strategically inserted cabins and other walled spaces break the open plan at points of change between unrelated departments and businesses. A series of warped wooden fins screen off the MD’s area which satisfies his need of privacy without compromising on approachability.

Technology enabled casual meeting spaces and digital displays for personal signboards enable a forward looking agenda. Occupancy and daylight sensors, responsible material choices, energy efficient lighting and integrated management system offer a smarter alternative in the new facilty.

Offering a break from the work environment, designed to have the draw of contemporary casual dining destination, cafeteria promotes a social side of work. Square acoustical panels help manage the noise factor inside and loose stackable furniture doubles up this cafeteria into a town hall meeting space, fully equipped with projection systems and LCD screens, the space can transform into a seminar space with ease. We designed special luminaries that light up both ways, highlighting the ceiling while providing tables with illumination.

Project team: Kalhan Mattoo, Santha Mattoo, Dhiraj Narang, Amey Kandalgaonkar, Prachi Parikh, Ashwini Hublikar

Photographer: Mrigank Sharma, India Sutra

planet3studios.com

15

26

2a

37

47

511

66

75

85

103