MOCO LOCO Submissions

SUBMISSIONS

Submit

Courcelette residence by _naturehumaine architecture et design

The first step for this detached house from the late 1940s was to open the rear facade onto the garden with a 24-foot (7.4 m) sliding bay window. By taking away the intermediary support element, this intervention removes the barriers to the outdoor terrace.

A metal trellis awning framing the wide opening filters heat from the sun into the kitchen and dining room, which are brought together in one space and open onto the garden.

The transformation of this house opens it up, revitalizes the relationship between the spaces and creates a visual link between each one. A perforated mobile steel wall modulates the level of privacy between the living room and the two-storey-tall family room. By playing with the existing floors and creating new spaces, the concept transforms the perception of the dimensions of the house.

A 2.8 m by 5 m living wall suspended above the family room is the key feature of the indoor environment. Upstairs, this green presence can be enjoyed from the open-plan office. Every element of this project underlying the owners’ passion for detail.

Type: Single Family Home

Intervention: Complete Transformation + Landscape

Location: Outremont (Montreal), Qc

Date: August 2017 

Area: 350 m2 brut / 3800 sqft

General contractor : Sienna Construction

Video: David Dworkind

Photos: Adrien Williams

naturehumaine.com

You may also like

Space Frames by Studio Mieke Meijer

Profana lamp by Pedro Paulo-Venzon

Steelo chair by Mario Alessiani

Advertising directly on MOCO LOCO is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more