0 likes

North Elevation /Photo by Takumi Ota
Ground floor Tatami room (Bed room) /Photo by Takumi Ota
Stair Ground floor to First floor /Photo by Takumi Ota
First floor Living and Dining room 1 /Photo by Takumi Ota
First floor Living and Dining room 2 /Photo by Takumi Ota
First floor Living and Dining room 3 /Photo by Takumi Ota
Stair First floor to Second floor /Photo by Takumi Ota
Second floor Study room /Photo by Takumi Ota
First floor kitchen /Photo by Takumi Ota
First floor Bathroom /Photo by Takumi Ota

The house is designed for a couple, and is a wooden three stories house that is built at urban narrow site. Around the site is the mixed-use area where small houses, small factories, and small office buildings coexist together without any harmony.
The client requested a garden in the south side of the site, and decided to make a building three stories to secure required rooms.

It aimed at a quiet, soft space with the wood and the paint finished wall.

The space with a brightness and openness was secured, and the space was contrasted with spaces with density

The beam of the void where the wind pressure had been received and the counter of kitchen were produced in the same material, elements were united, and “Meaning” of the beam and the counter was obscured.

I made “the blank” where the light and the color tone change by progress of time were felt.

Use: residence
Site: Osaka, Japan
Architect : Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio
Design period : November. 2008 – August. 2009
Construction period : October. 2009 – February. 2010
Structural engineer : Masakazu Taguchi / Taguchi Atelier Planning Structure
Structure system: timber construction
Total floor area is 116.73 sqm.
building area is 53.25 sqm.
Plot area is 102.58 sqm.
Building scale: 3 storeys
Photography is by Takumi Ota.