La SHED Architecture Office

la-shed-architecture-office_05

Located in what used to be a Plateau-Mont-Royal general store, la Shed preserves the area’s vernacular architecture while adopting a resolutely contemporary appearance that reflects the company’s image.

The workshop and adjacent meeting space are completely open and the glass façade allows passers-by to observe the architects at work. Halfway between an office and a boutique, the space redefines the traditional architect’s office. The original building’s structure, located at the center of the office, is highlighted by its neon color scheme. On one side of the office is a large white block that contains the meeting room, kitchen and stationery. The central block on the other side of the office is divided into a materials library that harkens back to the general store’s shelving units. These shelves allow light to filter through to the meeting room that is isolated by a frosted glass wall. The wood paneling, table trestles, lighting and choice of accessories combine to provide the workshop with a casual, collegial and well thought out atmosphere.

The bathroom, located in la Shed’s basement at the foot of a black steel staircase, is surprising due to its lack of a partition. The sliding full height pocket door disappears entirely once open, thus removing any boundaries within the space. The wall-to-wall mirror at the back of the bathroom conveys an air of mystery while the sink seems to float in the middle of the space. The pitch black floor and ceiling bounded by the rubble rock foundation wall provide a stark contrast when compared to the white workshop above, which emphasizes the bathroom’s enveloping and cozy atmosphere.

About la SHED architecture
As a company that performs the majority of its work in the residential and commercial sectors, la SHED has developed a thorough expertise in the renovation, transformation and construction of buildings of all types and all historical backgrounds. Openness, lighting and alignment are at the very core of all projects completed by the studio. Our achievements stand out as a result of their functional and contemporary layout, as well as their use of materials that are durable, affordable and classical. The importance given to finishing touches and the general quality of our achievements is, amongst other reasons, a result of tight monitoring throughout the entire project execution process from start to end of construction. The reconfiguration of exiguous spaces, the optimal usage of space and dealing with precise and restrictive budgets are all constraints that la SHED has excelled at dealing with in the past, managing to conceive seductive and intelligently designed spaces regardless of limitations.

The firm was established when architect associates Sébastien Parent, Yannick Laurin, Renée Mailhot and three talented employees all united by a passion for architecture, design and Montreal, decided to team up to form la SHED. The studio is dedicated to a new type of architectural relationship, where to call an architect would scarcely be stranger than hiring a accountant – a relationship where conceiving your own living space would neither be a luxury nor would it be utopic.

La SHED offers an innovative and inclusive approach for its renovation, expansion and new construction projects. This approach makes architectural services accessible for any scale of project as well as any budget. It is also for the purpose of accessibility that the firm has chosen to make its home in a storefront boutique location. The workshop, visible from the street, is configured in order to optimize teamwork, an essential ingredient in stimulating creativity. Weaker ideas are eliminated for the benefit of the more creative ones. The synergy of the la SHED team can be felt not only in project work, but also in the conviction that architecture can be done differently by developing partnerships with people who choose to invent, or reinvent, their lifestyle.

Upon completion of its second project, la Maison Demers, la SHED was overwhelmed with critical success and has since been highlighted in a number of specialized magazines and has received a variety of design awards. Even though the team now has nine members, all decisions are made as they were on the first day – they are “submitted to the board” around the same large table.

PROJECT DATA
Name of the project: la Shed
Location: Montreal, Québec, Canada
Architect: la SHED architecture
Project end date: May 2015

Photos: Maxime Brouillet

lashedarchitecture.com

la-shed-architecture-office_01

la-shed-architecture-office_02

la-shed-architecture-office_03

la-shed-architecture-office_04

la-shed-architecture-office_05

la-shed-architecture-office_06

la-shed-architecture-office_07

la-shed-architecture-office_08

la-shed-architecture-office_09

la-shed-architecture-office_10

la-shed-architecture-office_11

la-shed-architecture-office_12

la-shed-architecture-office_13

la-shed-architecture-office_14

la-shed-architecture-office_15

  • Share on

Comments are closed.

Advertising directly on this site is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more