Riz Apartment by Coordination Berlin

ritz-apartment-by-coordination-berlin_01

Coordination has designed and completed a new private apartment in Almaty, Kazakhstan. Located on the 30+ floor in the highest and most prominent building of the city, the Esentai Tower, this apartment is aimed to be a place for sensory and intellectual stimulation as well as a refuge for reflection and relaxation.

The brief for the project was to create a setting purely for lei- sure, mainly intended for weekend breaks or short stays. This freed the design from the practical limitations usually associated with residential projects and made it a one-of-a-kind opportunity for the design team. Enjoying the full trust of the local client couple, COORDINATION was able to freely create and realise a vision of a very individual yet site-specific interior.

Starting with a blank core & shell canvas the space was equipped with everything necessary for a luxurious multi-sensory experience celebrating a very unique setting. Initially intended as a three-bedroom apartment the layout was turned into a luxurious one-bedroom loft-style space. The scope of the project encompassed the complete spatial planning, interior architecture and engineering. This included the design and selection of all surfaces, lights, built-in furniture elements, kitchen units, loose & bespoke furniture pieces, accessories, design editions and a curated, bespoke art selection. Every joint and screw was considered and carefully planned to create a completely harmonious experience.

The L-shaped floorplan was composed with a clear spatial hierarchy between social and private areas. It reveals 270° city views while „leaning“ against the impressive setting of the surrounding Tian-Shan mountains. The use of landscape- related structures and natural metaphors helped to shape the floorplan, spatial rhythm and atmospheres of the individual areas. Certain areas where emphasized by sloping and shifting and create physical sensations uncommon in a normal home. The experience is a new sensation of space, elegantly flowing without interruption.

Photos: Dirk Dahmlow

coordination-berlin.de

ritz-apartment-by-coordination-berlin_02

The bedroom – a space that encourages idle tranquility through soft surround- ings in delicate shades of green – offers an unobstructed view of the city and plays with infinity effects created by mirrored wall coverings that endlessly stretch the panorama.

ritz-apartment-by-coordination-berlin_03

ritz-apartment-by-coordination-berlin_04

Mainly kept tone-in-tone, the guest bath is accentuated with a custom- made brown marble sink combined with a bespoke acid-tinted mirror.

Dark, vertically grained stone was used for both the triangular-shaped floor tiles and the full size wall panels. Free-stand- ing white marble sinks, bronze elements and frosted glass doors with gradients build strong contrasts and add fresh- ness. A double shower makes the most of the scenic view.

ritz-apartment-by-coordination-berlin_05

ritz-apartment-by-coordination-berlin_06

Cloud graphics subtly etched onto polished steel sheets reflect a moving cloud animation playing behind sand- blasted glass panels on the opposite wall. Hardly identifiable as a dressing area at first sight this space elegantly conceals a glamourous walk-in closet.

ritz-apartment-by-coordination-berlin_07

ritz-apartment-by-coordination-berlin_08

The boutique style walk-in closet made of ash wood creates a backdrop to display selected shoes and clothes on patinated bronze elements.

ritz-apartment-by-coordination-berlin_09

As the centerpoint of the apartment the custom designed circular seating elements are arranged around a bespoke carpet, especially manufactured for this setting. Its turquoise colour scheme, representing a blue well, is reflected in the tinted glass shelf and a folded ceiling element, elegantly covering the air condition distribution. The sunset orange backdrop leads into a sloping funnel playing with colour reflection, geometry and perspective.

ritz-apartment-by-coordination-berlin_10

A tiny space – left-over between the sloped facade and concrete structure – was transformed into the bar corner with a spectacular view over the city. All the bar tools and equipment were especially selected by the designers and the pendant light is custom-designed.

ritz-apartment-by-coordination-berlin_11

The intriguing performative dining space is equipped with luxurious accessories and minimalist furniture which was exclusively designed for this project. The dynamically shaped kitchen units are made of ebony and the flooring consists of triangular travertine slabs.

ritz-apartment-by-coordination-berlin_01

  • Share on

Comments are closed.

Advertising directly on this site is quick, simple, precisely targeted and cost-effective: learn more