0 likes

WORKSHOP RENOVATION – Transformation of a traditional alpine workshop

The project consists of the renovation and partial transformation of a workshop in an alpine region. The owner, a sculptor and artist, wanted to rethink the inner organization and the light situation of the traditional building. The large hall of the existing structure is separated by two parallel walls, which form three areas: a shared storage space in the center and two workspaces on each side. Every room has access to a second level by way of a narrow staircase. The shelves, which partly separate the rooms, are made of the old boards of the former ground floor.

LIGHT-CATCHERS
While preserving the main characteristics of the building, three existing windows on the south side and one door on the west side of the facade were replaced by two large openings, so-called “light-catchers”. These elements cut through the porch and allow natural light to flood the room. Being less prominent in the lower part, the light-catchers extend through the roof in their upper section and collect daylight. The fins installed in the roof layer trace the old roof and its constructive parts, and provide shadow at the same time.

messnerarchitects.com

workshop-renovation-by-messner-architects_01

workshop-renovation-by-messner-architects_02

workshop-renovation-by-messner-architects_03

workshop-renovation-by-messner-architects_04

workshop-renovation-by-messner-architects_05

workshop-renovation-by-messner-architects_06

workshop-renovation-by-messner-architects_07

workshop-renovation-by-messner-architects_08

workshop-renovation-by-messner-architects_09

workshop-renovation-by-messner-architects_10

workshop-renovation-by-messner-architects_11

workshop-renovation-by-messner-architects_12

workshop-renovation-by-messner-architects_13

workshop-renovation-by-messner-architects_14

workshop-renovation-by-messner-architects_15