0 likes

Roofdeck Above
House and Carpark
Roofdeck
BirdsEye View
Interior One
Elevation at Dusk
Site Context Overall
Interior Two _ Kitchen
Interior Three _ Living Area
FAILED%20(Temporary%20file%20could%20not%20be%20copied.)

Aldrich Residence by Enter Architecture

Introduction
Located in Perth, Western Australia, the Aldrich Residence was derived as an extension of the landscape; a landscape that opens onto the waterfront. Evoked by this view, the residence is shaped out of the supple form of the natural terrain to embrace the water. It nestles itself between the landscape and under the fluidity of a single gesture, the roof.

Concept
Utilizing computer-aided terrain modeling, the roof is a non-parallel extension of the landscape below. It has been digitally enhanced to provide a unique porous stratum in which the volume of the house exists. These volumes, in turn, act as extensions of the ground which gracefully oat out across the site. The digitally conceived roof above allows space within the house to compress and expand as it collects light and exposes views. The light is encouraged to wash over the concrete surface exposing the subtlety, elegance and delicate nature of the curves. Like a jigsaw, the roof and landscape interlock so as one moves through the house there is an ever-shifting viewpoint between solid and void. It is the juxtaposition between natural and digital through which patterns and rhythm’s become activated by the property’s natural setting.

Program
The three bedroom, two bathroom, two living room house branches out across the site as if the residence was a swathe of earth in the site from which it emerged. Two separate interior living areas inhabit the extremities of the residence’s arms and are united only by the fluid concrete roof above. Toward the west side of the house are the bedrooms and bathrooms. Here, the private program is implanted onto the ground, acting less as a spectacle, establishing the residence’s primary attachment to its site. As one moves through the space they encounter the continuous concrete roof, offering a lens through which you can read the volumes as they unfold across the land. On top of the roof is a viewing deck. An expansive view is framed and complimented by the graceful undulation of the roof’s surface, stimulating the surroundings in which it resides.

Conclusion
The Aldrich residence exposes the beauty and lyrical nature of its context. The elegance of one fluid gesture, the roof, animates the inhabitable volumes below. Light collects between the graceful branching extensions of the residence creating a symbiotic dance between the interior and exterior. It is the roof that guides the project; it provides volume, movement, and continuity throughout. It is the roof that unies the Aldrich Residence to the earth.
The Team

Enter Architecture
Director: Patrick Keane
Design Manager: Henry Beresford
Project Team: Marta Satwin, Rosalba Pena, Pom Suban, Johanna Doerfel, Chris Timm, Lisa Fathalla
Engineer: Airey Taylor Consulting
Builder: Omega Homes, Tony Hollingsworth
Landscaping: In a Tree

Stats
Address: 25a Salter point Parade, Salter Point, Perth, Western Australia
Areas: lot 450sqm
House: 231sqm
Basement/Wine Cellar: 13sqm
First Floor: 192sqm
Deck: 26sqm