0 likes

This small loft on the top floor of a 1644 building originally built in Rome by Architect Mattia de Rossi (pupil of Bernini) and renovated in 1719 by Architect Alessandro Specchi ( famous designer of The Spanish Steps in partnership with Francesco De Sanctis ) consists of an open-plan living area and kitchen on the main level in which only the bathroom is compartmented, with a private bedroom on the mezzanine level.

The goal was to transform it into a contemporary loft with a timeless elegance and with a quite atmosphere without forgetting the spirit of the Baroque period in Rome. In fact, the curved balustrade and in particular the serpentine suspended tv stand was inspired by the serpentine facade of Church of Saint Charles at the Four Fountains, designed by Francesco Borromini in Rome and constructed towards the end of Borromini’s life. The concave-convex facade of the church undulates in a non-classic way and allows the interpenetration of inner and outer space.

Alessandro Specchi was influenced by Francesco Borromini. His first major constructed work was the design of the Baroque Porto di Ripetta, the port of Rome, on the banks of the River Tevere or Tiber. With the design of this port Specchi broke with the classicizing architecture of his teacher Fontana.

The living area is characterized by the use of reflex glass to produce a sense of expansion of space. The table and the sofa are in solid chestnut like the original beams in the ceiling. The floor in the living area is of matt Roman Travertine slabs and the access to the bathroom is characterized by a flush door to the wall of elevated height.The sleeping area accessed by a suspended staircase is characterized by a white finish curved parapet, by a suspended bed and by the suspended serpentine tv stand (Alessandro De Sanctis prototype).

The lighting around the loft is dominated by luminous grooves that produces an indirect light that make the atmosphere more suggestive.

PROJECT DATA
Project name: Apostoli loft ( a small duplex penthouse loft )
Location: Rome – Italy
Client: Private
Interior Design: Alessandro De Sanctis – des interior architecture
Lighting design: Alessandro De Sanctis – des interior architecture
Total floor area: 57.0 sqm
Project time: 2013 – 2015 (project and construction)
Photographs: courtesy of alessandro de sanctis – des interior architecture
Text: Alessandro De Sanctis

MG_5211

MG_5284

MG_5240

MG_5252

MG_5294

MG_5325

MG_5288-copia