0 likes

The site is located in the area near Yamato River in Osaka. The existence building is in a corner of residential area.

The client is an owner of an antique shop with a gallery at the central area of Osaka. This location is also near Kansai airport, is very convenient to him who often takes business trips. The cllent was a foreigner, so it was difficult to build. From the point of view of his condition and budget, it was proper and smooth choice for him to buy a second hand building and renovate it. He requested me to design some storage space wider than before, a little exhibition space, and the comfortable space for staying and working. Additionally, it was also necessary to settle several troubles and problems to secure the habitability of the 1st floor.

The frontal road is very busy by huge trailers and dump tracks for Osaka Port. The environment was very inferior by continuous vibration and an intense row. There were no windows on the south and the west side which faced next door neighbors, and it was possible to take light in only from the east. Effective lighting and illumination planning were required, after considering the harmony with silver patterned existence outer wall.

Easy maintenance as well as earthquake resistance, sound insulation and lighting were also satisfied, so square glass blocks was adopted in the facade on the 1st floor. Various glass blocks with opaqueness, translucency and wave patterns are arranged by a certain design rule. Lights and shadows colored vividly are brought to the simple interior space.

The first floor is divided into showroom, storage and sanitary. The client’s collection of glassware and antique is exhibited by a slit of the L-shaped thrust through in the wall of the storage core. The mirror surface in front of the silt inside makes various light be amplified, and the dim interior is produced softly.

On the second floor, there are warehouses gathering antique collections, on the third floor, there is a private space for a comfortable stay.

Indirect light in the upper part of a silt and a core illuminates the interior in the evening, and a gorgeous expression appears in the twilight and creates the scene like the crystal of glass. I expect that space in a played corner lot keeps being existence like only one little gleam as hope which shines on the darkness on which loneliness floats.

PROJECT DATA
Architect: Jun Murata/ JAM
Title: Diamant | Glass Art Gallery & Residence
Location: Suminoe, Osaka, Japan
Function: gallery, residence, office
Completion: October 2015
Structure: reinforced concrete, timber frame
Site area: 39.60 sqm
Total floor area: 99.30 sqm

Photos: Jun Murata/ JAM

junmurata.com

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_01

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_02

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_03

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_04

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_05

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_06

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_07

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_08

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_09

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_10

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_11

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_12

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_13

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_14

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_15

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_16

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_17

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_18

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_19

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_20

diamant-glass-art-gallery-residence-by-jun-murata_21