0 likes

The Entrance and the show kitchen
The show kitchen
JONAS - The Restaurant
The green herb wall in the Restaurant.
formforyou made a special designed arm chair for The Restaurant. A comfortable long dining chair.
formforyou specially designed liquor trolly.
formforyou made a special designed arm chair for The Restaurant. A comfortable long dining chair.
formforyou specially designed acoustical tile.
The chefs table in the kitchen also specially designed by formforyou.
The luxurious rest room.

Restaurant JONAS, a luxury restaurant in Stockholm, is run by award winning chef Jonas Lundgren. On Fleminggatan 39, in the middle of the hectic city life, you’ll find this Scandinavian urban oasis. The restaurant is divided in two parts- the Restaurant and the Food & Wine Bar. The building itself is from the 1940th and the one thing remaining in the space, intact and just as beautiful as back then, is a wall covered with hand painted tiles by the Jobs sisters. The motif- representing the Swedish fauna, the meadows and the nature- has been the base of the work by the design studio formforyou.

“The presence of the nature is most noticeable in Sweden and also in the work of many artists, architects and designers. We wanted to capture this “nature- spirit” in our work and translate it into a modern urban context. The tiled wall and what it represents became our main source of inspiration. We have chosen to interpret the nature both in stylistic manners and in one, absolutely, natural way.”

This “absolutely natural way” is reflected the installation of a living green wall of some 30 square meters. This vertical garden contributes in many ways to the space: keeping a good air, absorbing the sound, looking pretty but primarily it gives fresh herbs to the kitchen! Jonas is the first restaurant in Stockholm to have its own herbal garden!

The more stylistic interpretation of nature is more visible in the entrance of the restaurant. Here, white painted poles creates a forest which cleverly also function as a room divider. The perforated metal sheet cassettes in the ceiling has the abstract pattern of leaves. The main light, placed above the cassettes, strengthen the feeling of being underneath a foliage. But other details also reminds you of the nature- the ceramic vase with three “branches” and also the tube lamps in various lengths in the ceiling.

The Restaurant has a clever system of curtains making it possible to create different seizes of chambre separée. Either you can make two smaller circles, with space for six people, or a big rectangle, with space for around 22 people. The light brown fabric used is a rather sheer, letting some light passing through but without being to revealing.

The base of colors are the naturals- white, off-white, light brown and black. The vertical garden wall adds the accent color of green. The shapes in the room are round and the materials soft. The combination of colors, shapes and materials make this space harmonious and luxurious in a perfect balance.